Thuis aan de slag

Je volgde één van onze workshops en wil graag zelf aan de slag gaan? Dan ben je hier op de juiste plaats! Je kreeg van ons een nummer door dat je hieronder zal terugvinden. Daar staat alle info over de workshop die je volgde, links naar materiaal en waar je het product kan aankopen.

Een selectie van onze stappenplannen is ook te vinden op onze website dus daarvoor klik je even door naar 'Stappenplannen'

Veel plezier!

SC : Scratch

Dit is een gratis software om zelf te leren programmeren. Je kan zowel online (scratch.mit.edu) als offline werken. Je hoeft geen programmeertaal te kennen en leert door het slepen van blokjes principes van programmeren.

Als je de stappenplannen wil waar we vandaag mee werkten dan kan je deze gratis terugvinden op deze website bij 'Stappenplannen'.

SCjr : Scratch Jr

Dit is een gratis app om zelf te leren programmeren. Je hoeft geen programmeertaal te kennen en leert door het slepen van blokjes principes van programmeren. Je kan deze wel enkel op tablet spelen (zowel IOS als Android).

Scratch Jr is de voorloper van Scratch.

Als je de kaartjes of stappenplannen wil waar we vandaag mee werkten dan kan je deze gratis terugvinden op deze website bij 'Stappenplannen'.

SG : Scottie Go

Scottie Go! leerde ons verschillende technieken om te programmeren. Het is een leuk spel waar je ook helemaal alleen thuis mee verder kan gaan.

Wil je thuis aan de slag dan vind je hier alle info om één van de sets aan te kopen.

MS : Robots - Lego Mindstorms

We leerden de robot van Lego aansturen met de programmeersoftware. We weten nu wat de sensoren zijn en kunnen doen en hoe de blokjes in de software te gebruiken. We kunnen het uiterlijk veranderen, de robot geluidjes laten maken en de robot besturen.

Aangezien deze robot moet aangekocht worden kan je er niet zomaar thuis mee aan de slag. Wil je toch graag iets doen met robots kijk dan even naar de volgende programma’s:

 • Lightbot (leuk spelletje om de beginselen van programmeren te leren. Je kan hier online mee aan de slag (www.lightbot.com) maar er zijn ook apps voor IOS en Android.)
 • Fix the factory : hier herkennen we de Mindstorms robot waar we mee werkten. Jij moet hem door de fabriek loodsen. Deze leuke app is beschikbaar voor IOS en Android.

De Lego Mindstorms EV 3 waar we mee werkten is het Education model en niet te koop in de speelgoedwinkel. Wil je hem aankopen dan ga je best naar www.ratoeducation.be. Vergeet ook zeker niet de lader apart bij te bestellen!

WD : Robots - Lego WeDo

We bouwden onze eigen robot en leerden de robot van Lego aansturen met de programmeersoftware.

Aangezien deze robot moet aangekocht worden kan je er niet zomaar thuis mee aan de slag. Wil je toch graag iets doen met robots kijk dan even naar de programma's die je bij "MS (Lego Mindstorms)" kan terugvinden.

Lego WeDo 2.0 kan je niet zomaar in de winkel kopen dus wil je toch graag met dit schattige robotje aan de slag ga dan naar www.ratoeducation.be

BO : M-Bot

We leerden de M-Bot programmeren en hem leuke dingen doen zoals oa rijden.

Aangezien deze robot moet aangekocht worden kan je er niet zomaar thuis mee aan de slag. Wil je toch graag iets doen met robots kijk dan even naar de programma's die je bij "MS (Lego Mindstorms)" kan terugvinden.

M-Bot kan je niet zomaar in de winkel kopen dus wil je toch graag met dit schattige robotje aan de slag ga dan naar www.robots4all.be. Wij gebruiken de 2.4G versie, maar als je met de tablet aan de slag wil overweeg je beter de Bluetooth versie. Ook een herlaadbare batterij aankopen is een handige optie.

WU : Robo Wunderkind

We leerden programmeren met deze schattige robot en leerden hem leuke dingen zoals geluidjes maken, de drukknop gebruiken, ..

Aangezien deze robot moet aangekocht worden kan je er niet zomaar thuis mee aan de slag. Wil je toch graag iets doen met robots kijk dan even naar de programma's die je bij "MS (Lego Mindstorms)" kan terugvinden.

Robo Wunderkind kan je niet zomaar in de winkel kopen. Wil je hem in huis halen ga dan naar https://robowunderkind.com/en/shop. Wij gebruiken de Education set.

SAM : Internet of Things (IoT)

We leerden over de wondere wereld van IoT (Internet of Things). Dit neemt meer en meer een plaatsje in ons leven in, maar we weten er nog niet zoveel over. Daar us nu verandering in gekomen.

Om hiermee aan de slag gebruikten we de sets van SAM labs. Met deze sets kan je op een laagdrempelige manier zelf aan de slag.

Als je deze zou willen aankopen kan je altijd terecht bij www.stembox.eu

NE : Internet of Things (IoT

We leerden over de wondere wereld van IoT (Internet of Things). Dit neemt meer en meer een plaatsje in ons leven in, maar we weten er nog niet zoveel over. Daar us nu verandering in gekomen.

Om hiermee aan de slag gebruikten we de sets van Neuron (Makeblock). Met deze sets kan je op een laagdrempelige manier zelf aan de slag.

Neuron kan je niet zomaar in de winkel kopen dus wil je toch graag met deze blokjes aan de slag dan kan je deze bv hier kopen: www.robots4all.be.

MB : Micro:Bit

Programmeren kan je op heel veel manieren maar wij leerden dit met de Micro:Bit. We leerden dat dit kleine computertje veel meer kan dan we op het eerste zicht dachten. Het is te koop voor ongeveer € 25.

Je kan thuis ook zonder Micro:Bit wat dingen uitproberen : https://makecode.microbit.org/

PY : PYTHON

We leerden over Python, maar vooral hoe deze te gebruiken samen met de Micro:Bit (Micro Python). Meer info over de Micro:Bit kan je ook op deze pagina vinden onder de code 'MB'.

Om thuis met (Micro)Python te werken moet je 2 dingen doen. Je moet Python installeren en dat kan via deze link : https://www.python.org/downloads/

Verder heb je ook nog een editor nodig. Wij gingen aan de slag met de Mu Editor die je hier kan terugvinden : https://codewith.mu/

KL : Digisnacks kleuters

We deden verschillende mini-workshops. Hierbij enkele materialen die we gebruikten (we gebruiken niet alle materialen in alle workshops):

 • Bee-Bot (Dit leuke robotje leert de kinderen logisch denken en zo uiteindelijk ook wat basistechnieken van programmeren. We werkten vandaag met de echte robot, maar ja kan thuis ook aan de slag met de gratis app (enkel voor IOS).
 • Quiver ( Download de kleurplaten via de website en installeer de gratis app om de kleurplaten tot leven te laten komen (IOS en Android)! Opgelet : niet alle kleurplaten zijn gratis te scannen, maar het gratis aanbod is wel groot.)
 • Coding Games For Kids - Learn To Code With Play (app voor IOS en Android)
 • Kodable (app voor IOS)
 • Code-a-pillar (robot van Fisher Price. Er is ook een leuke app over deze robot.)
 • Cubetto (variant op de Bee-Bot robot)

AR : AR en VR

We leerden over Virtual en Augmented Reality. Veel van de dingen kan je thuis nog eens proberen. Voor de VR appjes heb je een speciale bril nodig. Je kan deze al voor € 2.5 kopen (bij Action, online, ..). Wij gebruiken de brilletjes van Viewmaster die je voor ongeveer € 30 in de speelgoedwinkel kan kopen.

Hierbij een lijstje van enkele apps waar we mee werkten. De meeste zijn zowel op IOS als Android beschikbaar:

 • Quiver (Download de kleurplaten via de website (www.quivervision.com) en installeer de gratis app om de kleurplaten tot leven te laten komen (IOS en Android)! Opgelet : niet alle kleurplaten zijn gratis te scannen, maar het gratis aanbod is wel groot.)
 • Cedar Point VR (We gingen vandaag ook even naar een pretpark en maakten een ritje in deze rollercoaster. Een spectaculaire ervaring!)
 • Lego 3D Catalogue (Ga naar de speelgoedwinkel en neem de Lego catalogus mee. Installeer het appje op je smartphone of tablet en scan de catalogus. Alles komt tot leven!)
 • En ook nog: 3D Bear, HP Reveal, AR Flashcards, Measure, Layar, Ikea Place, Google Translate, Civilisations AR, YouCamMakeup, Just a line, ..

MM : Bespeel je eigen muziekinstrument

We leerden vandaag over MakeyMakey. Dit is een printplaat om op de computer aan te sluiten. Hiermee kan je van geleidende materialen een keyboard maken. We werkten oa met aluminiumfolie, paperclips en nietjes, maar we zagen ook dat we van elkaar een keyboard kunnen maken.

Ons zelfgeknutselde muziekinstrument kon zo echt muziek maken!

3D : 3D Printen

We leerden vandaag over 3D printen: hoe het werkt en wat je er mee kan doen. Daarna gingen we zelf aan de slag met het gratis 3D programma Tinkercad, waarmee we een eigen digitale ontwerp maakte. Wil je dit graag zelf nog eens thuis proberen? Maak een gratis account aan op www.tinkercad.com en ga onmiddellijk aan de slag.