• 10 januari

Ontmoet onze Digitale Wolven: Optis

Wist jij al dat we met Digitale Wolven op best wat originele helpersmogen rekenen? Sommigen steunen op een heel andere manier dan je misschien denkt. Voor onze workshops schakelden we, bijvoorbeeld, de hulp in van Optis. Zij bouwden en onderhouden nu nog steeds het platform waarmee wij oefeningen en stappenplannetjes voor onze workshops maken.

Een sterk platform

Voor Optis ons goede doel een handje kwam helpen, gingen wij naar scholen om workshops te geven met papieren stappenplannetjes. Daarop staan alle instructies met bijhorende screenshots. Daaruit groeide het idee om dit aan te vullen op een online platform met ook videocontent. Vandaag de dag is video immers ook erg belangrijk geworden. Optis to the rescue! Via Cronos, waar iedereen mekaar wel aan iemand kan linken, kwam Cindy in contact met Keshia Niemegeerts, Managing Partner van Optis. Keshia was algauw overtuigd van ons goede doel en helemaal enthousiast om via Optis een steentje bij te dragen.

Keshia: We zijn fan van het concept van Digitale Wolven. Als wij mee kunnen zorgen dat kinderen en jongeren warm worden gemaakt voor IT en opgeleid worden tot de digitale generatie van morgen, dan helpen we waar we kunnen.

Van papieren screenshots tot GIFjes

Zij bouwden voor ons een digitaal platform waarop wij gemakkelijk onze stappenplannen en oefeningen kunnen ingeven en creëren per thema, zoals Scratch, mBot of micro:bit. De interface is erg duidelijk, we kunnen veel uitgebreidere screenshots maken en vooral ook foto's en zelfs GIFjes. De leerlingen kunnen gemakkelijk zelf op hun laptop volgen en zien hoe hun codeerklikjes evolueren tot heuse resultaten.

Leren coderen is nu dus absoluut een leuk en dynamisch proces. Ook voor ons, trouwens. We kunnen stappen toevoegen, stappen verwijderen, plannen linken aan leerdoelen met een specifiek kleurtje, filmpjes toevoegen, het niveau aanpassen, noem maar op. Leerlingen kiezen nu zelf hun manier van werken met de bundeltjes: tekst, foto, bewegende beelden of een combinatie. Dankzij het platform moeten wij trouwens ook niet meer verplicht aanwezig zijn ondertussen. Ook zonder ons kan je nu aan de slag als je zelf het materiaal hebt. Het is een aanvulling en versterking voor zij die voor de klas staan. Win-win!

De beste sponsor? Een partner!

Heel eerlijk, soms doet Optis meer dan er eigenlijk strikt genomen is afgesproken. Iets waar we alleen maar dankbaar voor kunnen zijn. Zo spraken we Keshia, bijvoorbeeld, ook aan op Hack The Future om een groepje jongeren wat meer uitleg te geven over de technologie.

Keshia: Ik schaar me met plezier achter zo'n dingen. Ik zie Digitale Wolven niet meer als een klant, maar als een echte partner. Daar doe je al eens wat extra voor. We zien hoe veel tijd, liefde en moeite er kruipt in deze vzw, dan ben je alleen maar blij dat je op 'een' manier kan helpen.

Het platform wordt nu vooral onderhouden, maar soms brengen ze vanuit Optis ook spontaan verbeteringen toe. Zo worden onze workshops natuurlijk alleen maar beter. Soms zijn het kleine details, maar toch maken ze het geheel telkens nog leuker. Aangezien onze website ondertussen ook zo nu en dan in een nieuwer jasje wordt gestoken, zorgt Optis ervoor dat onze workshops daarop worden aangepast en niet achterop hinken.

En... Is het voor Optis ook een tof project?

Keshia: Soms merken we weleens dat collega's een type project na een tijdje wat beu zijn, maar bij Digitale Wolven gebeurt dat nooit. Ze weten natuurlijk ook wel voor welk doel ze het doen. Dat geeft extra goesting; om zich ervoor in te zetten. Ik kan het andere bedrijven alleen maar aanraden om ook zo hun schouders onder dit goede doel te zetten!

We zijn heel blij dat te horen en ook van ons uit: we raden Optis van harte aan. Merci!

--


Wil jij Digitale Wolven ook op een specifiekere manier helpen? Neem zeker contact met ons op en we bespreken samen wat we misschien voor elkaar kunnen betekenen. Als je het ons vraagt: hoe meer wolven in de roedel, hoe liever!